Manuele therapie

Sportkinesitherapie

Revalidatie

Dry Needling

Lymfedrainage

Handrevalidatie

Yoga & relaxatie

Valpreventie

Pre- en postnatale

Kaakklachten & TMJ

Duizeligheid & Vertigo

Autogene drainage

Manuele therapie

Met manuele therapie beogen we een disfunctioneel bewegingsstelsel opnieuw in evenwicht te brengen. We doen dit door technieken als manipulaties, neurodynamische mobilisaties en soft-tissuetechnieken. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Het zenuwstelsel vormt daarbij de rode draad en staat dus centraal in de behandeling. Manuele therapie brengt je lichaam terug in harmonie zodat je krachtig kunt bewegen.

Sportkinesitherapie

Bij sporters zijn revalidatie, maar ook preventie en prestatieoptimalisatie van groot belang. De expertise van Kineum stelt ons in staat om atleten van alle niveaus krachtig te ondersteunen bij het bereiken van hun doelen. We zijn overtuigd van het belang van een synergetische (onderling samenwerkende) benadering, waarbij sportkinesitherapie en lifestyleadvies hand in hand gaan. Zo kunnen we jou als atleet helpen jouw optimale potentieel te bereiken.
Aan onze praktijk is een sportarts verbonden. Alle kinesitherapeuten staan in nauw contact met de arts zodat we kort op de bal kunnen spelen. Deze samenwerking maakt cardiovasculaire screening mogelijk. Ook kan je hierdoor een inspanningsproef afnemen die het perfecte uitgangspunt vormt voor een adequaat trainingsschema dat vooruitgang garandeert.

Orthopedische revalidatie

Een revalidatieproces is voor iedereen anders. Wij gaan samen op zoek naar wat je mogelijkheden zijn en waar je grenzen liggen. Volgens de principes van de wondheling en medische trainingsleer gaan we aan de slag om, op een wetenschappelijk onderbouwde manier en volgens jouw eigen unieke kunnen, sterker te worden en je doelen te behalen.

Naast aandacht voor het fysieke, hechten wij enorm veel belang aan het mentale. Want beide componenten gaan altijd hand in hand; ze beïnvloeden elkaar in beide richtingen. Allebei dienen ze dus aan bod te komen — volgens jouw noden. Een revalidatieproces gaat gepaard met aanvaarden en herwinnen. Het verloopt altijd met ups en downs. Aan ons samen om die uitdagingen aan te gaan en te overwinnen.

Een voorbeeld hiervan is een voetballer die na een blessure wel weer impactbelasting kan hervatten, maar angst heeft om de bewegingen te doen die zijn blessure veroorzaakt hebben. Essentieel in zijn revalidatieproces was het vertrouwen herwinnen in zijn eigen lichaam — om die bewegingen weer te kunnen en om opnieuw te presteren op het niveau (en nog sterker!) van voor zijn blessure. Ook werken we met technieken en schema’s die de biochemische hormonale stofwisseling in je lichaam optimaliseren zodat de wondheling vlot verloopt. Een mooi voorbeeld hiervan is occlusietherapie. Hierbij brengen we banden rond de ledematen aan die na het meten van de actuele bloeddruk zich opblazen naar de in dat stadium gewenste druk. Deze druk stelt ons vroeg in het revalidatieproces in staat de spieren en de gekwetste weefsels veilig te belasten met een druk die hoger is dan ooit te voren. Hiermee zorgen we biochemisch voor een gunstigere situatie voor herstel en doorbloeding, én kunnen we sneller starten met trainen zonder kans op overbelasting. Door zo kort op de bal te spelen, verliezen we minder tijd en kan jouw revalidatieproces beter en sneller verlopen.

Dry needling

Na zorgvuldig onderzoek van je pijnklacht en -patroon, isoleren we die spieren die verantwoordelijk zijn voor jouw klacht. Ze komen door overbelasting of krachttekort in de problemen, en zetten elk volgens hun unieke karakter een pijnpatroon in gang. Ons doel? Dit patroon blootleggen en de boosdoeners behandelen. Dry needling is een efficiënte tool daarvoor. Bij dry needling prikken we gespannen spieren of spieren in disfunctie aan met een naald. Men gebruikt de term ‘droog’ omdat er bij de behandeling geen medicatie wordt ingespoten, wat bij een klassieke infiltratie wel het geval is. De naald is — in tegenstelling tot een klassieke naald — geen snijnaald. Ze is ultradun, heeft een heel fijne punt, raakt vlot door verschillende weefsels en maakt daarom zo goed als geen schade.

We zoeken naar gespannen bandjes (taut bands) in de betreffende spieren en behandelen daarna de triggerpoints. Die zijn namelijk de bron van de disfunctie en veroorzaken je pijnklacht. Het aanprikken van deze punten bevordert doorbloeding en herstel, om langdurige ontspanning bekomen. Daarna volgt een nabehandeling om de meest optimale herstelcondities te bekomen. Die bestaat uit het aanbrengen van warmte, specifieke oefeningen, stretching en rehydratatie, om jou weer in staat te stellen om optimaal en pijnvrij te bewegen.

Lymfedrainage (methode Vodder)

Om krachtig in het leven te staan is een goede waterhuishouding nodig. Net zoals twee derde van onze planeet uit water bestaat, bestaat ook twee derde van het menselijke lichaam uit vocht. Dat bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Het is cruciaal dat deze waterhuishouding in het lichaam optimaal verloopt. Manuele lymfedrainage is een zachte methode waarbij het parasympathische zenuwstelsel gestimuleerd wordt. Met als gevolg:

• vochtdoorstroming verbetert
• immuniteit neemt toe
• stress neemt af
• zwellingsproblemen worden opgelost
• constipatieklachten verlichten
• chronische sinusitis wordt verholpen

Lymfedrainage kan ook toegepast worden na liposuctie en buikwandcorrectie.

Hand- en polsrevalidatie

Handen zijn uiterst functionele, maar ook heel kwetsbare instrumenten. Kleine aandoeningen van de hand/pols/elleboog kunnen grote gevolgen hebben op het functioneren van de arm en het bijdragen in de maatschappij. Wegens de ingewikkelde anatomische structuur en de fijne motoriek vereisen handaandoeningen een deskundige aanpak door een handtherapeut. Door een gespecialiseerde aanpak is de kans op maximaal herstel groter en de terugkeer naar zelfstandigheid sneller mogelijk. Met zowel postoperatieve en niet-operatieve behandelingen kan je bij het Kineumteam terecht.

Yoga, relaxatie en lichaamsbesef

Het kernpunt van yoga? Streven naar balans tussen lichaam en geest, actie en rust, inspanning en ontspanning. Yoga leert je omgaan met je ronddwalende gedachten, je ‘monkey mind’ — en je leert stilte ervaren.

Door yogahoudingen (asana’s) trainen we onszelf op de mat. Door je ademhaling te leren beheersen in die houdingen, oefen je om trager en dieper te ademen en leer je jouw geest kalmeren. De energie in jouw lichaam gaat beter stromen en je lichaamsbewustzijn neemt toe, waardoor je fysieke én mentale kracht verbetert. Tegelijk nemen angstgevoelens, haat, schadelijke emoties, weerstand voor het ongekende en ontevredenheid af.

Alignment training is specifiek gericht op het correct en veilig uitvoeren van de yoga-asana’s, zodat we blessures vermijden. Dit leunt aan bij een kinesitherapeutische achtergrond. Om yoga te beoefenen hoef je trouwens helemaal niet flexibel te zijn.

Valpreventie

Val je vaak en voel je je niet meer zo zeker in jouw lichaam? Heb je soms een wankel gevoel? Mis je stabiliteit? Daaraan kunnen we proactief werken. Vanuit jouw unieke profiel kijken we samen naar welke aanpak de grootste doeltreffendheid garandeert. Vallen of evenwichtsstoringen kunnen verschillende oorzaken hebben en samen zoeken we naar wat voor jou het beste werkt. Met specifieke oefeningen trainen we je kracht, stabiliteit en evenwicht om vallen zoveel als mogelijk te vermijden.

Als vallen onvermijdbaar wordt of inherent is aan het ziektebeeld waarmee je kampt, dan is het belangrijk om je optimaal voor te bereiden op een val, met name om de impact zo laag mogelijk te houden zodat de val geen schade kan berokkenen. Met gerichte oefeningen vanuit het judo — waar vallen het fundament van het bewegingspalet vormt — leren we op een veilige manier elke val breken.

Pre- en postnatale begeleiding

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Hormonen slaan op hol, je zwaartepunt verlegt zich, je ligamenten worden lakser. Daardoor kunnen klachten ontstaan op vlak van evenwicht, stabiliteit, spierkracht, ademhaling. Gerichte zwangerschapsoefeningen helpen je om die veranderingen op te vangen en bereiden je optimaal voor op de bevalling.
Tijdens de zwangerschap rustige ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken aanleren is van belang voor een rustige arbeid (opvangen van de weeën) en voor een rustige start voor de baby. De bevalling kan altijd anders lopen dan gewenst, maar met een goede fysieke en mentale voorbereiding ben je meer geaard tijdens het hele proces. Hoe beter de focus op je ademhaling en lichaamsbewustzijn, hoe beter je lichaam de controle kan loslaten, hoe beter de spieren zich kunnen openen om je baby te verwelkomen. Je lichaam geeft zich als het ware over op het moment van de arbeid.
Ook nadien is het optrainen van bekkenbodemspieren van belang om urineverlies en bekkenklachten te voorkomen, en om je opnieuw letterlijk en figuurlijk steviger in je vel te voelen.

Kaakklachten en TMJ

Wist je dat evolutionair gezien de kaak een van de oudste botten en gewichten is? Dit zorgt ervoor dat het kaakbeen ook hormonaal een grote invloed heeft. Daarom is bij TMJ-klachten (temporomandibular joint) een gespecialiseerde kijk meer dan noodzakelijk. Ook kunnen andere lichamelijke klachten in verband staan met een latent kaak- of tandprobleem. In principe is een kaakbehandeling steeds een KPNI-behandeling. (Zie hier voor meer info over KPNI.) Educatie is onontbeerlijk, alsook technieken als manuele mobilisaties, dry needling en lichte oefentherapie. Een goede multidisciplinaire samenwerking met de specialist, orthodontist of tandarts is van groot belang.

Duizeligheid

Evenwichtsstoornissen hebben een grote impact op je dagelijkse functioneren. Het is daarom van groot belang dat we snel en accuraat handelen. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben: kristallen in het binnenoor, spierspanning in de hals- en nekregio, articulaire blokkage, ontsteking van de zenuw, stress. Afhankelijk van de oorzaak passen we onze behandeling aan. Kristallen of articulaire blokkages, bijvoorbeeld, kunnen snel verholpen worden met de correcte technieken. Deze klacht is complex en daarom is een multifactoriële aanpak noodzakelijk.

Autogene drainage en Ademhalingsoefeningen

Een goede zuurstofopname is essentieel om te (over)leven en te functioneren. Autogene drainage is een techniek die evidenced based is voor de behandeling van ademhalingsproblemen bij kinderen en volwassenen. We creëren een veilige omgeving zodat we de ademhaling kunnen ondersteunen en zo de longfunctie optimaliseren. Het doel is om overtollig en vastzittend slijm in de luchtwegen te verwijderen. Daarnaast geven we ook advies over o.a. voeding en technieken zodat je ook als ouder het herstel kan ondersteunen.