Sportmedische consultaties
Een sportmedische consult is een consultatie waarbij acute en chronische sportletsels worden behandeld. Er wordt door middel van een uitgebreide anamnese, klinisch onderzoek, en indien nodig beeldvorming, een correcte diagnose en behandeling opgesteld. Eventueel te corrigeren risicofactoren worden mee onderzocht en ook meegepakt in de therapeutische evaluatie.
De prijs voor een consultatie bedraagt 30 euro, hiervan krijg je 24 euro terugbetaald van de mutualiteit.
Medische keuring
Om deel te nemen aan een sportwedstrijd, competitie of evenement vraagt een sportfederatie vaak vooraf een medische keuring om risico’s te beperken. Bij ons kun je terecht voor deze keuring en bijhorende attesten. Als erkend keuringsarts, aangesloten bij de SKA en gelicenciseerd door de VASO, is dr. Monballiu bevoegd om de nodige attesten af te leveren voor alle sporttakken. Een keuring covert elk preventief onderzoek dat een sportfederatie of -organisator oplegt.
Meer info: www.sportkeuring.be/sk
Een sportmedische keuring kost 60 euro.
Inspanningstesten
Bij kineum bieden we zowel de loop- als fietsproef aan. Voor de inspanningstest op de fiets, dien je je eigen koersfiets mee te nemen. Dit om de test zo comfortabel en accuraat mogelijk te maken.
Wat is het doel van een inspanningstest?
Een inspanningstest bij de sportarts heeft twee doelen. Ten eerste willen we met de test inzicht krijgen in je huidige conditie. Daardoor kunnen we bepalen welk type trainingsprikkels voor jou ideaal zijn. Ook willen we je aërobe en anaërobe drempel bepalen. Deze drempels zijn belangrijke indicatoren van je vet- en koolhydraatmetabolisme. Op basis van deze waarden worden je trainingszones berekend. Dat zijn de intensiteiten en hartslagzones waarop je jouw trainingen optimaal kan uitvoeren. De belangrijkste parameters die we meten zijn: hartslag en lactaatwaarden.
Hoe bereid ik me voor op een inspanningstest?
Omdat deze test je werkelijke prestatievermogen moet weerspiegelen, bereid je je voor op deze manier:
De dagen voor de test: neem voldoende nachtrust
De dag voor de test: plan enkel recuperatietraining in
De dag van de test: train niet
De laatste 2 dagen voor de test: eet voldoende koolhydraten
De laatste 24 uur voor de test: drink geen alcohol, koffie of thee
De laatste 5 uur voor de test: eet geen zware maaltijd
Stel de test uit bij ziekte of koorts
Breng dezelfde motivatie op tijdens de test als voor een wedstrijd
Bij loopproef: neem loopkledij en propere schoenen mee
Bij fietsproef: neem eigen fiets, koersschoenen en fietsbroek mee
Een inspanningstest kost 99 euro.
Trainingsadvies en schema
Op basis van jouw inspanningsproef maken we een gepersonaliseerd trainingsschema op maat. Je kan opteren voor een 12 weken schema zonder feedback of een maandelijks schema met feedback. Het trainingsschema wordt gemaakt via Coachbox, hierop kan je automatisch je trainingen uploaden.